Поводом 16. октобра, Светског дана здраве хране, у троразредном одељењу, у Изварици, организована је радионица о начинима сушења биља.
Циљ радионице гласио је: истражити које се биљке и на који начин за хладне, предстојеће месеце могу сачувати сушењем.
Први задатак ученика био је да са члановима породице разговарају да ли и који начин сушење биља се у њиховој породици практикује.
Ученици су дошли до сазнања да се у њиховим породицама то чини двојако:
- сушењем на осунчаном месту или пак на месту које је изложено промаји, и на тај начин у њиховим породицама суше се чајеви, шљиве, грожђе и паприка на венцу,
- сушењем у рерни, и на тај начин у њиховој породици се суше семенке разних врста бундеве.
Други задатак ученика био је да у школу донесу примерке осушеног биља и да знају њихове називе. Тог 16. октобра некако нас је и време послужило, те смо радионицу реализовали у школском дворишту. Поприлично остарелу школску клупу красили су примерци осушеног кантариона, цвета зове, босиљка, нане, першуна, лаванде, ширурка, семенки бундеве, а један тата нам је послао и примерке купљеног осушеног воћа (сушене шљиве, сушено грожђе и сушене бруснице).
Трећи задатак био је сазнати која лековита својства имају осушени примерци биља. То смо учинили комбиновањем искуства и применом дигиталних алата.
Четврти задатак је био да се истражи које се још биљке могу сушити и припремити за зиму и то смо такође учинили претрагом интернета.
Да бисмо сачували успомену на ову радионицу, направили смо и малу дидактичку игру сачињену од донетих примерака биља и то је био наш пети задатак.
Преостало време искористили смо за шетњу двориштем, те смо тако наишли и на семе коприве које смо сакупили и оставили смо да се суши. И оно ће постати део наше збирке. Договор је да збирка буде отвореног типа и да ћемо изнова додавати нове примерке које ћемо налазити.
Радујемо се коментарима посетилаца!
ОдговориИзбриши