Активност "Како наша бака Живкица суши биље са Бељанице"

Поводом 16. октобра, Светског дана здраве хране, у троразредном одељењу, у Изварици, организована је радионица о начинима сушења биља. 

Циљ  радионице гласио је: истражити које се биљке и на који начин  за хладне, предстојеће месеце могу сачувати сушењем.

Први задатак ученика био је да са члановима породице разговарају да ли и који начин сушење биља се у њиховој породици практикује.

Ученици су дошли до сазнања да се у њиховим породицама то чини двојако: 

  • сушењем на осунчаном месту или пак на месту које је изложено промаји, и на тај начин у њиховим породицама суше се чајеви, шљиве, грожђе  и паприка на венцу,
  • сушењем у рерни, и на тај начин у њиховој породици се суше семенке разних врста бундеве.

Други  задатак ученика био је да у школу донесу примерке осушеног биља и да знају њихове називе. Тог 16. октобра некако нас је и време послужило, те смо радионицу реализовали у школском дворишту. Поприлично остарелу школску клупу красили су примерци осушеног кантариона, цвета зове, босиљка, нане, першуна, лаванде, ширурка, семенки бундеве, а један тата нам је послао и примерке купљеног осушеног воћа (сушене шљиве, сушено грожђе и сушене бруснице). 

Трећи задатак био је сазнати која лековита својства имају осушени примерци биља. То смо учинили комбиновањем искуства и применом дигиталних алата.

Четврти задатак је био да се истражи које се још биљке могу сушити и припремити за зиму и то смо такође учинили претрагом интернета.

Да бисмо сачували успомену на ову радионицу, направили смо и малу дидактичку игру сачињену од донетих  примерака биља и то је био наш пети задатак.

Преостало време искористили смо за шетњу двориштем, те смо тако наишли и на семе коприве које смо сакупили и оставили смо да се суши. И оно ће постати део наше збирке. Договор је да збирка  буде отвореног типа и да ћемо изнова додавати нове примерке које ћемо налазити. 

 Аутор и водитељ радионице: Звонимирка Јовичић

Коментари

Постави коментар